Naast 3D-printen en gezondheidszorg, wordt kunstmatige intelligentie steeds belangrijker in de medische wereld. Het betekent dat met kunstmatige intelligentie machines, software en apparatenhet denkvermogen van mensen wordt nagebootst. Zo worden er door deze machines en apparaten zelfstandig beslissingen genomen zonder tussenkomst van de mens. Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer toegepast in de medische wereld en gezondheidszorg. Het zal grote voordelen geven, maar staat iedereen er open voor?

Kostenbesparend

Het toepassen van kunstmatige intelligentie heeft een enorm kostenbesparend effect. De verwachting is dat er binnen tien jaar maar liefst 170 miljoen kan worden bespaard. Het personeelstekort in de gezondheidszorg wordt hiermee goed opgevangen. Er wordt sneller een diagnose gesteld en verwachtingen met betrekking tot een behandeling worden sneller en duidelijker weergegeven. Dit maakt het maken van een beslissing door artsen en patiënten makkelijker.

Impact

De toepassing van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg zal een enorme impact hebben. Allereerst kunnen patiënten terughoudend zijn voor iets wat ze niet kennen. Ze leggen hun lot letterlijk in handen van machines, apparaten en software. Nieuwe dingen zorgen altijd voor terughoudendheid, echter onze gezondheid is zoveel waard, dat het lastig kan zijn om over deze drempel heen te stappen. Desondanks zal kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg op een bijzonder positieve manier veranderen. Medicijnen kunnen beter ontwikkeld worden en erfelijk materiaal kan hersteld worden voordat er sprake is van celdeling. Natuurlijk zal de kunstmatige intelligentie nog verder ontwikkeld moeten worden en het is een kwestie van tijd voordat dit op grote schaal zal worden toegepast. De verwachting is echter dat binnen vijf jaar de helft van de ziekenhuizen kunstmatige intelligentie zal gaan toepassen.

Kunstmatige intelligentie nu en in de toekomst

Misschien lijkt het allemaal nog toekomstmuziek wat betreft kunstmatige intelligentie, maar niets is minder waar. Tegenwoordig wordt het al bij verschillende zaken toegepast. Denk bijvoorbeeld eens aan de zelfsturende auto’s en aan Siri op de apparaten van Apple. Watson is een supercomputer die is ontwikkeld door IBM, wordt in de VS al getest. Watson wordt ingezet bij verschillende oncologie centra in ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Watson neemt de taken (nog) niet over, maar ondersteunt bij de diagnostisering en behandeling van kankerpatiënten. Het zou in de toekomst zomaar kunnen zijn dat je niet meer door een menselijke chirurg wordt geopereerd, maar door een robot. Het kan nog jaren duren voordat robots operaties gaan uitvoeren, maar de verwachting is dat dit met een grotere precisie uitgevoerd gaat worden dan een operatie uitgevoerd door een mensenhand. Opvallend is dat mensen in landen met een minder ontwikkeld zorgsysteem meer openstaan voor kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg dan in landen waar de gezondheidszorg op prima niveau is. Wellicht dat hier het motto ‘never change a winning team’ is?