De gezondheidszorg in Nederland maakte alvast een sprong vooruit met volgende innovaties:

Het terugbrengen van melanoom biopsies

Met de meest dodelijke vorm van huidkanker, melanoom, zijn een groot aantal gevaarlijk uitziende moedervlekken eigenlijk onschadelijk, maar is het altijd onmogelijk geweest om dat zeker te weten zonder een invasieve chirurgische biopsie. Door middel van de optische scanner van MelaFind die artsen kunnen gebruiken bij het bepalen of een biopsie gedaan moet worden of niet maakt dat het aantal biopsielittekens bij patiënten verminderd wordt, met als bijkomend voordeel dat de kosten van onnodige procedures worden geëlimineerd.

Elektronische aspirine

Voor mensen die lijden aan migraine, clusterhoofdpijn en andere oorzaken van chronische, ondraaglijke hoofd- of aangezichtspijn, is deze methode heel voordeling. Het systeem omvat het permanente implanteren van een kleine zenuw stimulerende inrichting aan de zijkant van het voorhoofd, waar er vaak hoofdpijn is. Wanneer een patiënt aan het begin van een hoofdpijn, plaatst hij of zij een afstandsbediening op de wang die zich het dichtst bij de implementatie van het voorhoofd bevindt. De resulterende signalen stimuleren de SPG-zenuwen van het hoofd en blokkeren de pijn veroorzakende neurotransmitters.

Naaldvrije diabeteszorg

Doormiddel van een transdermale biosensor die bloedanalyten door de huid leest zonder bloed af te nemen vergemakkelijkt de dagelijkse glucosetests. De technologie omvat een elektrisch-tandenborstel-achtig apparaat dat net genoeg een toplaag huidcellen verwijdert om de bloedchemie van de patiënt binnen het signaalbereik van een patch-gedragen biosensor te plaatsen. De sensor verzamelt één meting per minuut en verzendt de gegevens draadloos naar een externe monitor, waardoor hoorbare alarmen worden geactiveerd wanneer de niveaus buiten het optimale bereik van de patiënt vallen en de glucosewaarden na verloop van tijd volgen.

Controle door robots

Telegeleide medische zorg is goed ingeburgerd als een hulpmiddel voor beoordeling in noodsituaties, maar nieuwe medische robots gaan nog een stap verder: ze kunnen nu in ziekenhuizen patrouilleren op meer routine basis, patiënten in verschillende kamers controleren en hun individuele grafieken en vitale functies beheren zonder directe menselijk interventie. De RP-VITA Remote Presence Robot die gezamenlijk door iRobot Corp. is geproduceerd en InTouch Health, is de eerste dergelijke autonome robot op afstand die in ziekenhuizen gebruikt mag worden van de FDA. Het apparaat is een mobiele wagen met een tweerichtingsvideoscherm en medische bewakingsapparatuur, geprogrammeerd om door de drukke hallen van een ziekenhuis te manoeuvreren.

Een ventielbaan met het hart

De Sapien transkatheter-aortaklep is een levensreddend alternatief voor patiënten die een nieuwe klep nodig hebben, maar die de ontberingen van de operatie niet kunnen doorstaan. De Sapien transkatheter-aortaklep is tot nu toe alleen beperkt tot de meest kwetsbare patiënten. De Sapien-klep wordt door de katheter geleid door een kleine incisie in de buurt van de ribbenkast. Het klepmateriaal is gemaakt van runderweefsel bevestigd aan een roestvrijstalen staafje, die wordt geëxpandeerd door het opblazen van een kleine ballon, wanneer deze correct in de klepruimte wordt geplaatst. Een eenvoudigere procedure die dramatisch kortere ziekenhuisopnamen belooft, heeft ongetwijfeld een positief effect op de kosten van zorg. De aortaklep is gefabriceerd door Edwards Life Sciences (Irvine, CA), en is al enige tijd in Europa verkrijgbaar.